Jordanië

Jordanië, is een land in het Midden-Oosten. Jordanië is gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee (een zoutmeer). Verder is het land gelegen naast Syrië in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten

Over Jordanië

Jordanië is een land in het Midden-Oosten en is gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee (een zoutmeer). Verder is het land gelegen naast Syrië in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten. Het heeft in het zuiden via de Golf van Akaba toegang tot de Rode Zee.
Jordanië was een deel van het Ottomaanse Rijk tot 1917, toen Turkije – in de Eerste Wereldoorlog – door de geallieerde troepen werd verslagen. Jordanië maakte in 1922 kortstondig deel uit van het Britse Mandaatgebied Palestina. Maar reeds in 1923 werd Abdoellah I van Jordanië tot Emir van Transjordanië verklaard. Op 1 maart 1946 werd het land formeel onafhankelijk; het bleef Transjordanië (‘over de Jordaan’) heten.
Jordanië wordt beschouwd als een parlementaire monarchie.
De premier wordt aangesteld door de koning en wordt dus niet door het volk gekozen. De premier stelt vervolgens zijn ministerraad samen, die uit 25 personen bestaat. De koning geeft de premier en zijn raad ook nog een opdracht mee hoe het land het beste geregeerd kan worden.
Met Petra heeft Jordanië één van ’s werelds toeristische hoogtepunten, zoals bleek uit de verkiezing van de New7Wonders of the World (de zeven nieuwe wereldwonderen). De meeste toeristen komen speciaal voor Petra en Siq al-Berid naar Jordanië.

Hoofdstad

Amman

Geschiedenis

Het Jordaanse grondgebied was in vroegere tijden een belangrijk kruispunt van handelswegen. Gedurende lange tijd was er een voortdurende golfbeweging waar te nemen van verstedelijking en dan weer een overgang naar de nomadische cultuur van de bedoeïenen. De allereerste tekenen van menselijk leven dateren van zo’n 10.000 jaar geleden, het stenen tijdperk. Ca. 6000 jaar v.Chr werd Jericho gesticht, een van de oudste steden ter wereld. Tussen 2700 en 2300 v.Chr. werden de stadstaatjes die deze regio beheersten om onbekende redenen verlaten.
Tijdens het bronzen tijdperk (1950-1200 v.Chr.) werd de bevolking weer nomadisch en de invloed van het Egypte van de farao’s werd steeds groter. Korte tijd heerste er zelfs een farao, Toethmosis III (1479-1425 v.Chr.), over onder andere het huidige Jordanië, dat toen onderdeel was van het rijk Kanaän, dat verder bestond uit Syrië en Israël. In 1230 v.Chr. werden er in Jordanië drie onafhankelijke staten gesticht: Ammon in het noorden, Edom in het zuiden en daartussenin Moab. De opkomst van deze staten kan verklaard worden door de aanwezigheid van handelswegen met het Arabisch schiereiland, zoals de wierookroute naar Jemen. Deze handel legde de drie staten geen windeieren, maar ze werden regelmatig veroverd, door bijvoorbeeld Assyriërs (732 v.Chr.), Babyloniërs (612 v.Chr.), en Perzen (539 v.Chr.).
In 330 v.Chr. werd Jordanië veroverd door Alexander de Grote. In de bloeitijd die hierop volgde viel Jordanië onder de Hellenistische rijken van de Ptolemaeën in Egypte en de Seleuciden in Syrië. Bestaande steden werden gehelleniseerd (de officiële taal was bijvoorbeeld Grieks) en er werden nieuwe steden gesticht. In Zuid-Jordanië ontstond in die tijd het rijk van de Nabateeërs met als hoofdstad Petra. In 85 v.Chr. had dit rijk zich uitgebreid tot Mekka en Medina en tot aan Damascus in Syrië.
In het jaar 64 n.Chr. werd Jordanië door de Romeinen veroverd en ontstond er een machtige handelsfederatie na het samengaan van een tiental handelssteden, genaamd Decapolis.
Na de Romeinen werd Jordanië bezet door de Byzantijnen (324-636) en maakte opnieuw een culturele en economische bloeiperiode door. Ook toen het Jordaanse grondgebied door moslimlegers uit Arabië was veroverd na de Slag bij Yarmuk in 636 bleef het goed gaan. Zo lag Jordanië centraal tussen de hoofdstad van het Arabische moslimrijk, Damascus, en tussen Mekka, de stad waar veel moslims als pelgrim naar toe gaan. Geleidelijk aan werd de officiële taal Arabisch en de islam de heersende godsdienst.

Klimaat

Jordanië kent zowel een mediterraan klimaat als een woestijnklimaat. In de winter kan het er koud zijn en kunnen er flinke sneeuwstormen zijn. In de zomer (juni t/m augustus) kan de temperatuur zeer hoog oplopen. In heel Jordanië lopen de temperaturen overdag gemiddeld op naar zo’n dertig graden of hoger, met in het zuiden de hoogste gemiddeldes die op kunnen lopen tot maar liefst 37 tot 41 graden. Het is een zeer droge warmte én het koelt ’s avonds flink af. Hierdoor is het er eigenlijk nog redelijk goed uit te houden.

Beste Reistijd

De beste maanden voor een bezoek aan Jordanië zijn van half maart tot half mei De temperaturen zijn al lekker warm en de regens zijn gestopt. Het land is nog groen, planten staan in bloei en de rivieren vol water. Een andere goede optie is de herfst (september tot november) het is dan ook nog lekker warm. Ook de watertemperaturen zijn nog erg aangenaam.

Munteenheid

De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar (JOD).
Er zijn biljetten van 1,5,10, 20 JOD. en 500 fils. Munten met de waarden van 500, 250, 100, 50, 25, 20, 10, 5 en 1 fils (1.000 fils is JOD1).

Bezienswaardigheden

Petra
Wat je zeker niet mag missen in Jordanië, is een bezoek aan de historische stad Petra. Dit wordt tot een van de zeven wereldwonderen gerekend.
De stad van de Nabateeërs is gelegen in een kloof ‘De Siq’ en werd deels uitgehakt uit rood/roze gekleurde rotsen. Petra werd voorheen voornamelijk bezocht door handelaren die op weg waren naar verschillende bestemmingen in Egypte, India, China en Arabië. Zij betaalden in Petra een soort belasting  als een soort bescherming tegen overvallers. Dit heeft in een redelijk korte tijd voor heel wat opbrengsten en dus ook welvaart gezorgd.
Er zijn een aantal ruïnes te bewonderen zoals het amfitheater, de koningswand met graven en grafkamers, de schatkamer ‘al Khazneh’ een klooster en Cordo Maximus een oud deel van de stad met daarin altaren, tempels, kerken en een badhuis.

King Abdullah I Moskee
De lichtblauwe mozaïeken koepels van de King Abdullah I Moskee zijn een prachtige stukje architectuur. Deze moskee is gebouwd omstreeks 1982 en hierbij zijn noch kosten nog moeite bespaard gebleven. Er kunnen in deze moskee maar liefst drieduizend bezoekers deel nemen aan de gebedsdiensten. De moskee is gelegen in de hoofdstad Amman en hierin bevindt zich ook een museum over de islam. Ook niet-moslims zijn welkom in de King Abdullah I Moskee.

Wadi Rum
We vinden hier prachtige bergen die zich uitstekend lenen om te beklimmen. Ook heel bijzonder zijn de oude rotstekeningen uit de prehistorie en de sprookjesachtige landschappen. Er worden in het Wadi Rum gebied ook tochten per paard of kameel georganiseerd, al dan niet met een overnachting in een tent. Zo kom je langs de ‘Zeven zuilen van Wijsheid’, een Nabatean tempel en de ‘Jabal Umm Fruth’ brug.

Dana Natuurreservaat
In een omgeving van groene heuvels, ruwe rotspartijen en stijlen kliffen is het grootste natuurgebied van Jordanië te vinden. Het natuurreservaat Dana is erg populair onder wandelaars, bergbeklimmers, fotografen en natuurliefhebbers. In het dorpje Dana zijn eenvoudige hotels gelegen, zodat je zelfs meerdere dagen kunt genieten van het reservaat. Het Dana Natuurreservaat beslaat een gebied van ongeveer driehonderd vierkante meter. Behalve een aantal zeldzame diersoorten tref je er ook bijzondere planten en kruiden. Andere natuurgebieden in Jordanië zijn Shaumari Wildlife Reserve, Azraq Wetland Reserve en Mujib Nature Reserve.

Amman Citadel
Het Amman Citadel ligt in de hoofdstad van Jordanië op de heuvel ‘Jabal al-Qal’a’. Het is een soort groot openluchtmuseum met allerlei bezienswaardigheden uit de oudheid. Niet alles is al opgegraven, maar je kan al genieten van de Tempel van Hercules, een Byzantijns paleis en kerk en structuren van trappen, muren, bogen en graven. Je vindt hier ook het Archeologische Museum van Jordanië. Hier staat de geschiedenis centraal van die begint in de prehistorie en eindigt omstreeks de vijftiende eeuw. Vanuit het centrum van Amman is het een steile klim van ongeveer twintig minuten, maar je kunt er ook per taxi komen.

Neboberg
De Neboberg wordt ook wel de berg ‘Piasga’ genoemd;  Mozes zou vanaf hier volgens de verhalen in de bijbel hebben gekeken over het beloofde land. Met de hoge ligging van ongeveer achthonderdzeventien meter boven de zeespiegel, heb je dan ook een fraai uitzicht over de Jordaanvallei en de Dode Zee. Op de Neboberg tref je ruïnes van een klooster en kerk, een gedenkteken voor Mozes, beeldhouwkunst, de Theotokos Kapel en een herdenkingskerk van Mozes.

Quseir Amra
We vinden in het oosten van Jordanië een prachtig historisch en klein woestijnkasteel die te bezoeken is. Het Quseir Amra werd al in de achtste eeuw gebouwd en heeft duidelijke Islamitische en Romeinse invloeden. In het kasteel tref je een badhuis aan en een soort audiëntiezaal met vele afbeeldingen en passages uit de geschiedenis. Bij het Quseir Amra is tevens een bezoekerscentrum gelegen en gelegenheid tot het kopen van een drankje en/of souvenir.

Romeinse theater van Amman
Het Romeinse theater van Amman, dat in de tweede eeuw werd gebouwd, gaf plaats aan zo’n zesduizend bezoekers. Naast het Romeinse theater vindt  het Odeum van Amman. Dit tegen de zon af te dekken theater werd vooral gebruikt voor muziek- en zangvoorstellingen. Nog altijd worden de theater gebruikt voor bijzondere voorstellingen. Tevens zijn er twee kleine musea te bezoeken waar je meer te weten komt over de tradities en levensstijl..

 

…….dit is maar een greep uit de bezienswaardigheden. Er is nog veel meer te zien en te doen in Jordanië.