Maleisië

Maleisië is een land in Zuidoost-Azië, grotendeels gelegen op een schiereiland van het Aziatische vasteland en deels op het noordelijke deel van het eiland Borneo. Het westen (het schiereiland) van Maleisië deelt een grens met Thailand, en is met een brug verbonden met het eiland van de staat Singapore. De kusten zijn gelegen aan de Zuidelijke Chinese Zee en de Straat van Malakka. Oost-Maleisië (Borneo) deelt grenzen met Brunei en Indonesië (Kalimantan).

Over Maleisië

Het schiereiland Malakka ontwikkelde zich als een voornaam Zuidoost-Aziatisch handelscentrum, toen de handel tussen China en India door de drukke Straat Malakka toenam. De islam arriveerde in de 14e eeuw, gevolgd door Europese handelslieden in de 16e eeuw, waarna de Portugezen, Nederlanders en Britten achtereenvolgend de Straat Malakka domineerden.De Britse kroonkolonie van de Straits Settlements werd in 1826 opgericht en in de jaren tot 1867 vergrootten de Britten hun controle over de rest van het schiereiland.
Na de Japanse bezetting tijdens Wereldoorlog II groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het volk, tezamen met een communistische opstand. Het schiereiland werd in 1957 onafhankelijk onder de naam ‘Federatie van Malaya’, waar de haven van Singapore geen deel van uitmaakte.
Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd op 16 september 1963 opgericht door het samengaan van Maleisië, Singapore, en de Oost-Maleisische staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. De vroegere jaren werden gedwarsboomd door pogingen van Indonesië om Maleisië te overheersen, Filipijnse aanspraken op Sabah, en de uiteindelijke afscheiding van Singapore in 1965.

Hoodstad

Kuala Lumpur

Geschiedenis

In 1957 werd Maleisië onafhankelijk na ruim vier eeuwen koloniale beïnvloeding, respectievelijk overheersing door achtereenvolgens Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vooral de Engelse periode vanaf 1824 heeft zijn sporen nagelaten, getuige onder meer het gebruik van het Engels als tweede taal en het rechtssysteem. Portugal en Nederland hadden vooral interesse in het belangrijke handelsknooppunt Malakka. De Engelsen echter breidden hun invloed vanuit het eiland Penang geleidelijk uit over praktisch het gehele schiereiland. Voor de tinmijnen en plantages werden veel arbeiders uit Zuid-China en Zuid-India aangetrokken.
Na de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een krachtige communistische guerrilla. Daarnaast dongen Maleisische activisten met vreedzame middelen naar onafhankelijkheid. Het verlenen van de onafhankelijkheid in 1957 door het Verenigd Koninkrijk aan de federatie van staten op het schiereiland was een belangrijk middel in de strijd tegen de opstand. In 1963 werden aan de Federatie de staten Sarawak en Sabah uit het voormalige Britse Noord-Borneo toegevoegd, evenals Singapore, dat zich in 1965 echter weer afscheidde.
De incorporatie van Sarawak en Sabah in de federatie leidde in de zestiger jaren tot een ernstig geschil met Indonesië, de Konfrontasi, maar met de komst van President Soeharto kwam hieraan een einde.

Klimaat

Maleisie heeft een tropisch regenwoudklimaat, waar de temperatuur gedurende het hele jaar tussen 25 en 35 graden schommelt. Het voelt vaak zeer warm en vochtig aan, vooral in de steden is het vaak zweten geblazen vanwege de hete lucht en de smog. Er valt jaarlijks gemiddeld ruim 250 cm aan regen. Op de eilanden waait er vaak wel een windje en hierdoor is het er minder benauwd. De koelste plekken van het land vind je in de hooglanden. Hier komen de temperaturen vaak niet boven de 24 graden uit.

Beste Reistijd

De beste maanden om Maleisië te bezoeken zijn dus afhankelijk van de regio’s die je wilt bezoeken en van het doel van je reis. In principe kun je heel goed gedurende het hele jaar het land bezoeken, maar vermijd Borneo van december tot en met februari als je niet van regen houdt. De beste rijstijd voor Maleisië zijn de maanden van april tot en met augustus.

Munteenheid

In Maleisië is de officiële valuta de Maleisische ringgit. De Maleizen noemen de munt ook wel de Maleisische dollar.  In Maleisië kunt u vrijwel overal pinnen en ook een creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. De Maleisische ringgit is onderverdeeld in 100 sen.  Er zijn nu biljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 ringgit en munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 sen en 1 ringgit.

Bezienswaardigheden

Taman Negara National Park
In het oosten en midden van het schiereiland is de meest prachtige natuur van Maleisië te vinden. Vooral in dit Taman Negara National Park, het oudste en grootste park van Maleisië, is het overweldigend mooi. Wilde dieren als olifanten, neushoorns en tijgers vinden hier een veilige thuishaven. De toegang tot dit park is via een lange boottocht over de Sungai Tembeling.

Petronas Twin Towers Kuala Lumpur
In hoofdstad Kuala Lumpur staan de imposante Petronas Towers die tevens symbool staan voor de stad. De maar liefst 88 verdiepingen tellende torens bieden een prachtig winkelcentrum, een uitkijk loopbrug op de 41e verdieping en een prachtig KLCC stadspark.

Malakka
In deze prachtige historische kunststad zijn een aantal toeristische trekpleisters zeker de moeite waard. Eigenlijk is de stad een groot openlucht museum. In het centrum vind je veel geschiedenis terug. Zo is er bijvoorbeeld Dutch Square wat ook wel Rode Plein wordt genoemd. Hier staat Christ Church wat oorspronkelijk een Nederlands hervormde kerk was. Verder staat er aan dit plein het stadhuis wat in 1650 werd gebouwd. Een ander deel van de stad is Chinatown. Hier vind je onder andere de prachtige Chen Hoon Teng Tempel.

Cameron Highlands
Het gebied ligt op dermate hoogte, dat het er bijna altijd lekker koel is. Temperaturen rond 20 graden zijn daar normaal. Dit gebied is door de Engelsen vooral gebruikt voor de theeverbouwing. Ook nu nog zie je er uitgestrekte vlakten met thee. Naast thee kun je er ook overal vers fruit eten; er wordt namelijk ook veel fruit verbouwd. Binnen de Cameron Highlands heb je meerdere koloniale huizen die als hotel dienen.

Mount Kinabalu
Mount Kinabalu is de hoogste berg in Maleisie. Je kunt de berg beklimmen; dit duurt twee dagen (1e dag naar boven, in de nacht naar de top en de volgende ochtend weer helemaal naar beneden). De tocht naar de 4095,2 meter hoge top is een pittige klim. Na een halve dag wandelen, verblijf je in de namiddag en avond in een kleinschalige en basic lodge in Laban Rata. Hier kun je wat uitrusten, en wennen aan het hoogteverschil. Rond 2.00 in de nacht vertrek je richting de top. Rond 5.30 kom je aan op de top, de zon begint dan al op te komen. Ben je te langzaam, dan mis je een van de meest spectaculaire zonsopgangen ter wereld. Rond 8.00 begin je weer met de terugtocht. De klim naar beneden is misschien nog wel zwaarder (vooral voor de knieën) dan de weg omhoog. Tegen het middaguur ben je weer bij het basiskamp.

Kuching
Kuching is een mooie stad in de deelstaat Sarawak. De stad heeft diverse bezienswaardigheden, en vooral veel goede restaurants en foodcourts. Buiten de stad is veel te doen en ondernemen. Een hoogtepunt van een bezoek aan de regio is het Bako nationaal park. Je kunt hier prachtige wandeltochten ondernemen. Onderweg kun je makaken, proboscis apen (neusapen), slangen en nog veel meer dier- en vogelsoorten tegenkomen. Op een klein uurtje rijden van Kuching heb je het interessante Sarawak Cultural Village; vooral leuk voor kinderen. Een ander hoogtepunt is een bezoek aan Semenggoh; een orang-oetan opvangreservaat.

Merdeka Square Kuala Lumpur
Dit belangrijke plein waar diverse belangrijke gebeurtenissen als de onafhankelijkheidsviering hebben plaats gevonden, staat ook wel bekend als Dataran Medeka of onafhankelijkheidsplein. Het ligt in een prachtige koloniale wijk in de stad Kuala Lumpur. Aan dit plein ligt het puissante Sultan Abdul Samad gebouw, een bibliotheek, het Nationale Historisch Museum en de St. Mary kathedraal.

Masjid Ubudiah
In Kuala Kangsar staat één van de mooiste moskeeën van Maleisië. Hij is in ieder geval qua omvang indrukwekkend en zeker ook door zijn uiterlijk in Moorse stijl. De gouden koepel trekt al van ver je aandacht. Naast de moskee bevindt zich een mausoleum met daarin de graven van voormalige heersers van Perak

Gulung National Park
Gunung Mulu nationaal park (Mulu NP), het grootste park van Sarawak, zou wel eens het mooiste park van Maleisisch Borneo kunnen zijn. Het park is vooral bekend om haar enorme grotten en toppen (kalksteenrotsen). Binnen Mulu NP ligt de grootste ondergrondse grot van de wereld en vindt je de langste grot van Zuidoost-Azië, de Clearwater Cave met een vastgestelde lengte van meer dan 75 kilometer.

Een bezoek aan het eiland Langkawi
Langkawi is een prachtig eiland in het noordwesten van het schiereiland Maleisie. Het eiland is vrij toeristisch, maar heeft ook veel plekken waar je nauwelijks anderen tegenkomt. Er is bijzonder veel te doen en te bezichtigen; je kunt er makkelijk een dag of 5 verblijven. Het eiland is vooral prachtig qua stranden en natuur. De sfeer op het eiland is relaxt, vooral rond de kleine dorpjes in het noorden zul je maar weinig toeristen treffen.

…….dit is maar een greep uit de bezienswaardigheden. Er is nog veel meer te zien en te doen in Maleisië