Egypte

Egypte behoort geografisch gezien voor een gedeelte bij Azië en ligt in het noordoostelijke deel van Afrika. Het land ligt zowel aan de Middellandse Zee als een de Rode Zee. Het onderwaterleven van de Rode Zee is prachtig. De totale oppervlakte van het land bedraagt 1.001.449 km2, en daarmee is Egypte ca. 24 keer groter dan Nederland.

Over Egypte

Egypte ligt in het noordoostelijke deel van Afrika en behoort geografisch zelfs voor een gedeelte bij Azië. Het land ligt zowel aan de Middellandse Zee als een de Rode Zee. De Rode Zee staat bekend om zijn prachtige onderwaterleven. De totale oppervlakte van het land bedraagt 1.001.449 km2, en daarmee is Egypte ca. 24 keer groter dan Nederland. De grootste lengte is 1250 km, de grootste breedte 1100 km.
Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het noordoosten aan de Gazastrook (11 km) en Israël (266 km), in het oosten aan de Rode Zee en de Golf van al-Aqabah, in het zuiden aan Soedan (1273 km), en in het westen aan Libië (1115 km). De totale lengte van de kustlijn bedraagt 2450 km. Egypte ligt op twee continenten; het Suezkanaal scheidt het Afrikaanse deel van het Aziatische (Sinaï). Het Suezkanaal doorsnijdt de Isthmus (landengte) van Suez van Port Said tot Suez, en vormt de verbinding voor de zeescheepvaart tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee. Het kanaal is 163 km lang, met een breedte die varieert van 365 tot 305 meter. Het kanaal heeft geen sluizen en de doorvaart vergt ca. 15 uur. De zeeroute van West-Europa naar het Verre Oosten wordt door het Suezkanaal verkort met 16.000 km.
Egyptes grondgebied bestaat bijna volledig uit woestijn, ca. 96%. Het bewoonbare gebied is slechts 55.000 km2 groot en omvat de vallei en de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse en de Rode Zee en een paar oasen in de Westelijke Woestijn. Fysisch-geografisch kan het land in vier gebieden worden verdeeld: het Nijlgebied, de Westelijke Woestijn, de Oostelijke Woestijn en het Sinaïgebied.

Hoofdstad

Caïro

Geschiedenis

Egypte heeft een lange geschiedenis als staat. De Nijl is sinds de oudheid een natuurlijke levensader en belangrijke economische factor.

Rond 8000 à 7000 v.Chr. migreerden groepen vanuit Noord-Afrika (Libië) en de Levant naar Egypte. De rivier de Nijl, die met jaarlijkse overstromingen het land zeer vruchtbaar maakte, zou altijd van centrale betekenis zijn voor Egypte, dat dan ook de bijnaam ‘geschenk van de Nijl’ kreeg.
Tot 3500 zijn er slechts sporen van eenvoudige dorpscultuur. Tussen 3500 en 3300 ontstonden enkele steden en waren contacten met het buitenland, met name Mesopotamië; en er was een begin van centralisatie van staatsmacht.
De periode van 3300 voor Chr. tot 332 v.Chr. wordt het Oude Egypte genoemd. Egypte was in die periode soms verenigd in één rijk onder een koning (farao), maar soms ook verdeeld in een aantal heerschappijen. Het was de gewoonte van de koningen om al tijdens hun leven een piramide, of meer dan één, te laten bouwen als grafmonument voor zichzelf.  Rond 1700-1600 heersten Aziatische nomaden over een deel van Egypte en rond 667 v.C. waren het de Assyriërs die enkele jaren heersten. In de periode van 525 en 404 heersten de Perzen over Egypte en vanaf 343 opnieuw.
Alexander de Grote veroverde in 332 Egypte en viel het land tussen 323 en 30 v Chr. onder de heerschappij van de Macedonische generaal Ptolemeus en diens nakomelingen. De nieuw gebouwde stad Alexandrië groeide uit tot commercieel en cultureel centrum van de hele hellenistische wereld.

Klimaat

Egypte heeft een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. In vrijwel het hele land valt weinig tot vrijwel geen regen. De enige streek waar het in de wintermaanden kan regenen, is het noorden van het land dat grenst aan de Middellandse Zee. In het gebied rondom Alexandrië valt soms op jaarbasis zo’n 200 millimeter aan neerslag. Iets zuidelijker in de hoofdstad Caïro valt het per jaar iets meer dan 10 mm regent.  Nog zuidelijker is regen een zeldzaamheid. In de periode april-oktober kan het temperatuur in bijna heel het land overdag stijgen naar 30 graden en (veel) hoger. In de zomermaanden zijn temperaturen van 40 graden in de schaduw geen vreemd verschijnsel. In de wintermaanden loopt de temperatuur op naar zo’n 20 tot 30 graden, in het noorden zelfs nog iets onder de twintig graden. In de woestijn kan het ’s nachts flink afkoelen.

Beste Reistijd

Egypte is in de zomer bloedheet; voor degene die niet zo tegen de hitte kunnen is beste reistijd dan ook van november tot eind februari. Dan ligt de temperatuur rond een prettige 25 graden. Wie wil duiken kan eigenlijk het hele jaar naar Egypte vliegen, want het zeewater van de Rode Zee is eigenlijk altijd minimaal 20 graden.

Munteenheid

De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond, officiële afkorting LE – soms EGP. Dit is te verdelen in 100 piaster (PT). Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 pond en van 25, 50 en zelfs van 5 piaster. Die van 5 piaster wordt eigenlijk nooit gebruikt, is meer een curiositeit.
De biljetten lijken nogal op elkaar en verwar ponden niet met piasters!

Bezienswaardigheden

Piramiden
De Egyptische piramiden zijn de beroemdste piramiden ter wereld. Deze grafmonumenten zijn hedendaags nog steeds indrukwekkend door hun vorm en formaat. De grootste piramide telt zon 2 miljoen steenblokken. Hoewel er inmiddels verschillende theorieën zijn over hoe de bouwwerken in de oudheid gebouwd hebben kunnen worden, is dit mysterie van de piramiden nog steeds niet opgelost. De beroemdste piramide is die van Cheops in Gizeh, bij Caïro. Deze 146 meter hoge piramide is het enige bewaard gebleven wereldwonder van de zeven klassieke wereldwonderen.

Abu Simbel
Abu Simbel ligt op ongeveer vier uur rijden van Aswan, het is een archeologisch complex dat bestaat uit twee grote Egyptische tempels: de grote tempel van Ramses II en de kleine tempel van zijn echtgenote Nefertari.  Abu Simbel wordt het drukst bezocht in de ochtenduren; als je rustig wilt fotograferen kun je het beste na 14 uur ‘s middags gaan. Houdt er wel rekening mee, dat het in de zomermaanden wel erg heet is in Abu Simbel.

De Nijl
Egypte kan bijna niet zonder rivier de Nijl. Dankzij het water van deze duizenden kilometers lange rivier is leven in de woestijn zo uitstekend mogelijk. De jaarlijkse overstroming die vroeger altijd plaatsvond heeft ervoor gezorgd dat de oevers van de Nijl uit vruchtbaar land bestaan. De overstromingen vinden niet meer plaats sinds de aanleg van de Aswandam. De Nijl is onder toeristen vooral populair vanwege de Nijlcruises die je kunt maken. Je vaart dan over een deel van de Nijl en bezoekt de interessante langs de Nijl gelegen plaatsen zoals Luxor en Aswan.

Dal der Koningen
Bij Luxor ligt het Dal der Koningen, ook wel genaamd ‘Valley of the Kings’. Deze behoort tot de beroemdste archeologische plaatsen binnen Egypte. Je vindt hier meer dan zestig koningsgraven. Het allereerste graf dat ontdekt is, is het graf van Ramses VIII en het laatste ontdekte graf is dat van Toetanchamon. Dit graf is pas in 1922 ontdekt, de meeste vondsten zijn verhuisd naar het Egyptisch Museum in Caïro zoals het prachtige gouden dodenmasker.

Tempels van Karnak
De Tempels van Karnak liggen in het dorp Karnak, dat ten noorden van Luxor ligt. In feite zijn het twee tempelcomplexen: het tempelcomplex van Amon-re en het tempelcomplex van Moet (Mut). Het is met zijn verzameling van tempelgebouwen, sfinxen en uitgegraven muren een van de meest bezochte toeristische attractie van heel Egypte. Het geheel is zo groot dat je waarschijnlijk een halve dag nodig hebt om te proberen zoveel mogelijk te zien.

Mozesberg
Op de 2285 meter hoge Sinaïberg zou God Mozes de Tien geboden hebben gegeven, daarom wordt deze berg ook wel Mozesberg genoemd. De berg heeft    dan ook een belangrijke religieuze betekenis voor zowel christenen, joden en moslims. Aan de voet van de Mozesberg ligt het Catherinaklooster, één van de beroemdste en oudste kloosters ter wereld. Binnen het klooster groeit een struik die verwant zou zijn aan de brandende braamstruik, waarin God aan Mozes verschenen is volgens de overlevering.

Memphis en Saqqara
De stad Memphis, vroeger Men-nefer-Peri genoemd, is duizenden jaren lang de belangrijkste stad geweest van het gebied dat we tegenwoordig als Egypte kennen. Van de stad die vroeger één van de grootste steden van de oudheid was, is nog maar weinig over. Enkele bezienswaardigheden die je hier ziet zijn het bovenlichaam van een kolos van Ramses II en een 80 ton wegende albasten sfinx. De bijbehorende necropolis (dodenstad) Saqqara (ook als Sakkara geschreven) is mogelijk nog meer de moeite waard. In Saqqara staat onder andere de trappiramide van Djoser, de voor zover bekend allereerste piramide uit de geschiedenis.

…….dit is maar een greep uit de bezienswaardigheden. Er is nog veel meer te zien en te doen in Egypte.

Information

Find More