Dubai

Dubai is één van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten en ligt aan de noordzijde van het grondgebied van het gelijknamige emiraat. De stad wordt doorsneden door een kreek, de Khor Dubai (vaak 'Dubai Creek' of kortweg 'The Creek' genoemd), een smalle baai van de Perzische Golf.

Over Dubai

Dubai is gelegen in het Midden-Oosten en is één van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten. De Verenigde Arabische Emiraten grenzen aan Saoedi-Arabië en Oman en grenst aan de zuidkust van de Perzische Golf. Naast Dubai bestaat de Verenigde Arabische Emiraten uit de volgende zes emiraten: Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah.

Net zoals Abu Dhabi is ook Dubai vooral rijk geworden door de olie. Doordat de olievoorraad langzamerhand op begint te raken is men aan het einde van de jaren 90 begonnen met het investeren in de toerisme industrie. In Dubai is er voor ieder wat wils: zo vind je er kilometers aan strand, een prachtige zee, adembenemende wolkenkrabbers, heel veel grote winkelcentra en een bruisend nachtleven. En voor de avonturiers, op slechts een uurtje rijden liggen de hoge zandduinen van de woestijn.

Hoofdstad

Dubai

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Dubai een klein vissersdorp, dat in 1830 werd overgenomen door de Bani Yas stam onder leiding van de familie Al Maktoum, die nog steeds heersen in het emiraat.
De traditionele activiteiten waren vee hoeden, planten kweken, vissen en parels opvissen. Maar men ging ook handelen, want de liberale houding van de heersers van Dubai maakte het aantrekkelijk voor handelaren uit India en Iran die zich in de snel groeiende stad gingen vestigen. Dubai was in die tijd nog Brits koloniaal gebied als deel van Trucial States.
Toen de Engelsen in 1971 vertrokken voegde Dubai zich aan Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah en (1972) Ras Al Khaimah, en zo ontstonden de Verenigde Arabische Emiraten. Kort daarvoor, in 1966, werd er olie ontdekt en sinds de olie-export van Dubai in 1969 begon, veranderde de levensstijl van het emiraat wat het begin van de snelle ontwikkeling markeerde die het emiraat omtoverde tot de moderne metropolis dat het nu is.
Veel van de ontwikkeling is toch te danken aan inmiddels overleden Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum die de oliehandel goed had geregeld. De huidige regent Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum en zijn broers zetten het werk van hun vader voort wat als gevolg heeft dat Dubai steeds meer uitgebouwd wordt met de modernste en origineelste projecten.

Klimaat

Dubai heeft een droog en heet woestijnklimaat. De hoge luchtvochtigheid, vooral in de zomer maar ook in de winter, maakt dat het in de stad erg klam en benauwd aan kan voelen. Gedurende de wintermaanden is het er warm en in de periode half april tot en met oktober is het heet met in de maanden juli en augustus temperaturen die soms oplopen tot bijna 50 graden Celsius in de schaduw.

Beste Reistijd

De beste periode om naar Dubai te reizen is vanaf eind oktober tot half april. Gedurende de winterperiode is Dubai met temperaturen overdag tussen de 27 en 35 graden, zachte nachten en veel zon zelfs één van de beste winterzon bestemmingen.

Bezienswaardigheden

Burj Khalifa
Burj Khalifa is het hoogste gebouw ter wereld, is met een totale hoogte van 828 meter zeer nadrukkelijk aanwezig in Dubai.Burj Khalifa ligt bij de Dubai Mall, ‘s werelds grootste winkelcentrum. Je kunt vanaf de toren genieten van het uitzicht. Je kan hier op verschillende wijze komee=n. De meest gebruikte en goedkoopste manier is om met de snelste passagierslift ter wereld naar het observatieplatform “At the Top” te gaan. Er wordt aangeraden om voor drukke tijdstippen zoals rond zonsondergang te reserveren.

Dubai Museum
In het Dubai Museum zie je hoe men vroeger leefde, woonde en werkte in Dubai. Recente ontwikkelingen zoals de Palmeilanden en Burj Al Arab worden ook getoond in dit museum dat in het drukke stadsdeel Bur Dubai staat.

The Walk
Langs het strand in de wijk Dubai Marina ligt een boulevard die de naam The Walk heeft gekregen. Hier wandel je langs tientallen terrassen van restaurants terwijl op de straat naast je de dure bolides langzaam cruisen om gezien te worden. Voor autoliefhebbers is het dan ook smullen geblazen als je de vele dure sportauto’s en limousines voorbij ziet schrijden. Wie niet van auto’s houdt kan zich prima vermaken in de uitstekende restaurants op langs The Walk. Er is een uitstekende mix van diverse internationale keukens vertegenwoordigd.

Desert Safari
De leukste manier om de woestijn te ontdekken is door middel van een zogenaamde desert safari. Met vierwielaangedreven auto’s trek je de woestijn in, vaak vooraf gegaan door de mogelijkheid om quad te rijden of op een kameel te rijden. Tijdens de desert safari scheurt de chauffeur over de woestijnduinen. Dit is een sensationele ervaring die je niet snel zult vergeten. Als je de avondsafari doet dan wordt er normaal gesproken ook nog naar de zonsondergang gekeken (prachtig). Aansluitend vind er meestal een diner in een woestijnkamp plaats waarbij er een buikdanseres optreedt en er waterpijp gerookt kan worden.

Dubai Mall
Met meer dan 1200 winkels, ruim veertienduizend parkeerplaatsen en ruim een half miljoen vierkante meter winkeloppervlakte is de Dubai Mall het allergrootste overdekte winkelcentrum ter wereld. Naast een hoeveelheid winkels waar een gemiddelde shopaholic alleen maar van kan dromen biedt het complex verder een grote indoor ijsbaan, een bioscoopcomplex met 22 zalen en een indoor aquarium dat het grootste ter wereld is. Het winkelcentrum dat ruim voorzien is van horecagelegenheden loopt buiten via een brug langs de Dubai Fountain (‘s werelds grootste fonteinshow) naar Souk al Bahar, een kleiner winkelcentrum dat helemaal in Arabische sferen opgezet is.

Burj al Arab
Het Burj Al Arab hotel is één van de bekendste gebouwen van Dubai en dankzij zijn immense hoogte van 321 meter is het hotel vanuit grote delen van de stad te zien. Het luxueuze hotel, dat in 1999 is geopend, maakt deel uit van de Jumeirah hotelgroep en staat bekend als het enige 7 sterren hotel ter wereld.

Het hotel is gebouwd is op een kunstmatig eiland in de Perzische Golf, een kleine 300 meter verwijderd van het vaste land. De karakteristieke vorm van het gebouw is geïnspireerd op een dhow, een typisch Arabisch schip en is ontworpen door architect Tom Wright. Dankzij de lange toegangsbrug en de ligging in zee is de privacy van de hotelgasten optimaal beschermd, niet gasten en pottenkijkers komen namelijk niet voorbij de toegangspoort aan het begin van deze brug. Enkel gasten, genodigden en personen die gereserveerd hebben bij de skybar op de 27e verdieping of in één van de restaurants in het hotel worden toegelaten bij de poort.

Aquaventure & Atlantis The Palm
Het sprookjesachtige Atlantis Hotel die helemaal aan het einde van Palm Jumeirah staat is een bezienswaardigheid op zich. Als niet-gast kun je slechts een beperkt deel van het hotel vrij bezoeken, maar dan nog is het de moeite waard om dit te doen. Naast het Atlantis hotel ligt Aquaventure, een mooi opgezet waterpark die ook zeer geschikt is voor gezinnen met (jonge) kinderen. vanaf het privéstrand heb je een fraai uitzicht op de villa’s die op het Palmeiland staan. Wie wil die kan in het bij het complex behorende Dolphin Bay zwemmen met dolfijnen, uiteraard tegen betaling.

…….dit is maar een greep uit de bezienswaardigheden. Er is nog veel meer te zien en te doen in Dubai.

 

Articles

Find More  

Hadj Pakketten

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender. Bedevaart naar Mekka (Id-ul-Hadj) Het hadj-ritueel begint met het aannemen van de ihraam, de gewijde staat van de pelgrim. Dit …

Continue reading  

Umrah Pakketten

Men kan de umrah op elk tijdstip van het jaar, en zoveel keren als men wenst, verrichten. De Umrah reis kan echter niet geboekt worden in de periode van de Hadj en er vlak voor en na. De volgende punten zijn essentiële onderdelen van de umrah: -de grote wassing (ghoesl) verrichten -zich verkleden in de ihram bij miqat (grens), gevolgd …

Continue reading