Oman

Oman is een sultanaat in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Het grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten. De oppervlakte beslaat 309.500 km².

Over Oman

Oman is een sultanaat in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Het grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten. De oppervlakte beslaat 309.500 km². Sharjah en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) scheiden het grootste deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam. Het belangrijkste gebergte van het land is het Hadjargebergte. Dit gebergte is 450 kilometer land en strekt zich uit van het schiereiland Musandam en loopt tot de grens met Saoedi-Arabië.
Oman staat bekend om zijn vele grotten. Onder het land is een labyrint aan grotten te vinden en de op één na grootste grot ter wereld. De grotkamer Majlis al Jinn is 120 meter hoog, 300 meter leng en 225 meter breed.

Hoofdstad

Muscat/Masqat

Geschiedenis

Uit archeologische opgravingen, blijkt dat Oman al meer dan 10.000 jaar geleden werd bewoond. Het Midden-Oosten wordt dan ook wel gezien als de wieg van de moderne beschaving.

Rond 4.000 voor Christus begonnent de inwoners met het bouwen van eerste schepen, voornamelijk voor handel en visserij, terwijl enige tijd later de landbouw haar intrede doet in en rond Oman. De unieke zogenoemde bijenkorfgraven, die in Oman te zien zijn, stammen voornamelijk uit deze periode.

De handel, onder andere in Wierook, werd voor de toenmalige inwoners van Oman steeds belangrijker, en zo ontstond rond 1.500 voor Christus de wierookroute. Delen van Arabië groeiden dankzij de handel uit tot machtige koninkrijken, zoals bijvoorbeeld de Saba en de Ausan. Een opmerkelijk detail in de geschiedenis, is de mislukte poging van de Romeinen om de wierookroute in handen te verkrijgen.

Langs de in 1500 voor Chr. ontstane wierookroute ontstonden steden die door de wierookhandel uitgroeiden tot machtige koninkrijken. Enkele van deze rijken waren Saba, Hadramut, Ma’in, Qataban en Ausan. Deze koninkrijken leefden in een soort gewapende vrede eeuwenlang langs elkaar. Even voor het begin van de jaartelling probeerden de Romeinen de wierookroute in handen te krijgen, maar dit mislukte totaal. Uiteindelijk lukte het Saba om in 400 voor Chr. de andere rijken te veroveren. Deze overheersing duurde tot het jaar 260 na Chr. toen de Himjaren Saba veroverden.
Uit dit rijk ontstonden twee grote rijken: Himjar in het westen en Hadramut in het oosten. Hadramut werd in 340 weer veroverd door de Himjaren die op hun beurt weer werden onderworpen door de Abessijnen en weer wat later door de christenen. Het tijdperk van de oude Zuid-Arabische koninkrijken was nu voorgoed voorbij.

Klimaat

Het klimaat in Oman is in het algemeen warm en droog maar varieert in de verschillende regio’s. In de kustgebieden is het gedurende de zomermaanden heet met een hoge luchtvochtigheidsgraad terwijl het landinwaarts in die periode juist erg droog is. In het gebergte en in de Dhofar regio (zuiden) is het klimaat gedurende het hele jaar vrij mild. De temperaturen in Oman variëren van 15° Celsius in de winter tot 48° Celsius in Muscat of zelfs 54° Celsius in de woestijn gedurende de zomer.

Beste reisperiode

De beste periode om naar Oman te gaan is van oktober tot en met april. In deze maanden is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en is de luchtvochtigheid niet te hoog. Wie in de zomermaanden naar Oman wil reizen, kan het beste de zuidelijke provincie Dhofar bezoeken, waar de jaarlijkse moesson voor een meer aangename temperatuur zorgt.

Munteenheid

De munteenheid van Oman is Omani Rial  (OM, OMN), ook gekend als Omani Riyal. Het symbool voor OMR kan worden geschreven als RO. Omani Rial is verdeeld in 1000 baizas.

Bezienswaardigheden

Masqat / Muscat
Je vindt in de hoofdstad diverse bezienswaardigheden, zoals de grote Sultan Qaboes-moskee welke de grootste van Oman is. Ook vindt je in Oman ook een aantal parken, zoals het Riyam Park, Kalbou Park, Al Sahwa Park, Al Naseem Public Park en het Qurum Natural Pak. Daarnaast heeft Muscat een aantal leuke en interessante musea; bijvoorbeeld het Museum of Omani Heritage, het Natural History Museum, het Muscat Gate Museum en een Children’s Museum. Een bezoek aan de mag zeker niet ontbreken, de Soek Muttrah trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Nizwa
Dit is de hoofdplaats en grootste stad van de regio Ad Dachiliyah en ligt op ongeveer 140 kilometer (1,5 uur) van Masqat. Nizwa is een van de oudste steden van Oman, Haar Jama (grote moskee) was vroeger een centrum voor de islamitische leer. Nu vormt Nizwa een historisch stadje gericht op de dadels en doet het verder dienst als marktstad.

Wadi Shab
In dit gebied vindt je een prachtig stuk natuurgebied waar je uitstekend kunt wandelen. De fraaie rotspartijen en de bijzonder mooie watervallen geven dit gebied een fantastisch uiterlijk. Tijdens een wandeling kom je regelmatig verkoeling tegen in de vorm van kleine waterpoelen met de uitnodigende turquoise kleur. Aan het einde van de Wadi Shab kom je via een smalle doorgang al zwemmend in een grot. Deze Wadi Shab behoort tot de mooiste en bekendste in zijn omgeving.

Bait Al Zubair
Bait Al Zubair  is een particulier museum dat in 1998 voor het publiek geopend is. Het is volledig gefinancierd door de oprichters, de familie Zubair. Het museum toont de familie collectie van Omani voorwerpen, die wordt beschouwd als de beste die particulier eigendom zijn.

Fort Bahla
Dit uit leem opgetrokken fort ligt aan de voet van de bergketen Djabal Achdar. Hoewel het fort sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst staat, is het zo vervallen dat het al tijden niet toegankelijk is voor toeristen. Gelukkig is men tegenwoordig bezig om dit te herstellen en is er weer hoop dat we in de toekomst een kijkje aan de binnenkant kunnen nemen. Oman heeft gelukkig meerdere forten, zoals Fort Nakhl, Fort Sohar, Fort Jabrin en Fort Rustaq. De forten Jalali en Mirani zijn zeer beroemde forten van Oman. Je vindt deze aan de ingang van de baai van Muscat / Masqat.

Muscat Gate Museum
Dit museum is het meest bekende en bezochte museum van de stad. Er wordt in dit museum diep ingegaan op de geschiedenis van Oman die terug loopt tot de 2e eeuw en het verleden van de stad. Je vindt dit museum aan de Muttrah Corniche op de Al Bahari Road.

Jebel Hafeet
De berg Jabal Hafeet ligt in de omgeving van Al Ain, die zelf in het emiraat Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Een deel van de berg, grenst aan weerskanten met Oman, terwijl de top geheel binnen de Verenigde Arabische Emiraten ligt. De berg stijgt tot 1249 meter en biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad. Jebel Hafeet was een bekende mijl paal in de geschiedenis van het gebied en is een eigentijdse toeristische attractie. Een uitgebreid natuurlijke grot systeem slingert door Jabal Hafeet. Aan de voet van Jabal Hafeet ligt de Green Mubazarrah, een goed ontwikkelde toeristische attractie.

Grotten
Op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Muscat / Masqat ligt de zeer grote grot-kamer Majlis al Jinn. De grot-kamer meet ongeveer 330 meter bij 225 meter oppervlakte. De hoogte is maar liefst 120 meter. De toegang tot de grot loopt via drie doorgangen in het dak. De ingangen zijn pas sinds 1983 ontdekt. Met een goede terreinwagen is de grot te bereiken. Een juiste klimuitrusting is wel een vereiste. Een andere en beter bereikbare grot is de Al-Hootah Grot. Deze bevindt zich op de gelijknamige plateau in de A’Dhakhliah regio. Middels een elektrische trein ga je naar het hart van de grot. Er is een ondergronds meer te zien waarin enkele blinde vissen zwemmen. Verder is er een museum en wat toeristische winkels te vinden. De grot is geschikt om te bezoeken met kinderen en minder valide.

 

 

 

Information

Find More  

Articles

Find More  

Hadj Pakketten

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender. Bedevaart naar Mekka (Id-ul-Hadj) Het hadj-ritueel begint met het aannemen van de ihraam, de gewijde staat van de pelgrim. Dit …

Continue reading  

Umrah Pakketten

Men kan de umrah op elk tijdstip van het jaar, en zoveel keren als men wenst, verrichten. De Umrah reis kan echter niet geboekt worden in de periode van de Hadj en er vlak voor en na. De volgende punten zijn essentiële onderdelen van de umrah: -de grote wassing (ghoesl) verrichten -zich verkleden in de ihram bij miqat (grens), gevolgd …

Continue reading